Az Osmocote megbízható társ maradt a változások idején is

A Szalay Díszfaiskolában 3-4 éve zajlott le a generációváltás. Szalay Imre nevével fémjelzett novai faiskolát ma már gyermekei, Ivó és Cecília “viszik”, és már a harmadik generációt is bevonták a munkába. Szalay Cecíliával beszélgettünk.

– Mióta működtet a család faiskolát?

A faiskolát édesapám, Szalay Imre és nagybátyám, Szalay József alapították 1979-ben. Akkor még erdészeti csemeteneveléssel foglalkoztak. Majd mindkettőjük érdeklődése a díszkertészeti fenyőfélék felé fordult. Az árunövény-termelés ezekből szabadföldön a nyolcvanas évek közepétől kezdődött el, 3 hektáron. Az erdész-díszfaiskolások közötti cserekereskedelem révén több fajta került be a faiskolába. Néhány száz négyzetméteres üvegház is épült a családi ház mögött, így a fenyőfélék dugványos szaporítását is már maguk végezték.

– Mekkora volt az üzem mérete akkor és mekkora jelenleg?

1993-94-ben a két testvér különvált, mindketten más irányban folytatták a tevékenységüket. Nálunk ekkor kezdődött a nagyobb arányú fejlesztés, a konténertelep megépítése, több ütemben, amelynek összterülete jelenleg 13 hektár. Most nagyjából ennek felét használjuk. A szabadföldi terület 40-50 hektár.

– Mi a faiskola specialitása?

A faiskola választéka – talán a generációváltásnak is köszönhetően – most átalakulóban van. Kezdetben csak örökzöldekkel foglalkoztunk. A kilencvenes évek után nagyjából 2005-ig azonban, a kertkultúra fejlődésének is köszönhetően, egyre szélesebb kínálatot kívánt a piac, így mind több lombos cserjét is termesztésbe vontunk. Nagyjából 200 örökzöld és 300-400 lombhullató cserjefajt-fajtát nevelünk, de a mennyiségi arányokat tekintve a választék 60 százaléka örökzöld, 40 százaléka lombos cserje. Akkoriban szabadföldön kizárólag tű- és pikkelylevelű örökzöldeket termesztettünk, a standard szortimentet, saját szaporítású, úgynevezett “kenyérnövényeket”. Szabadföldi területeinken ma sorfákat és kizárólag nagyméretű örökzöldeket nevelünk.
Mostanra csökkentettük a konténeres szortimentet. Az örökzöldekből megtartottuk a leginkább keresett változatokat, a terülő borókákat, a smaragd tuját, amit jelenleg 2-15 literes edényméretben nevelünk. Az elmúlt tíz évben beindult az orosz piac, amely a nagykonténeres növényeket kívánta. Kertépítő üzletágunkat a bátyám, Ivó vezeti.

– Mi a faiskola célkitűzése és küldetése?

A klímaváltozás az utóbbi években az ország legcsapadékosabb vidékének tartott Zalai dombságban is érzeteti hatását. Korábban május végére a 400-500 milliméter csapadékot rendszeresen megkaptuk, az idén erre az időre alig több, mint 50 milliméter esett. A biztonságos és minőségi termelés érdekében nem várhat tovább a szabadföldi területek öntözőrendszerének kialakítása, amit már megkezdtünk. Ez lesz a következő évek nagy beruházása.

– Milyen nagyobb változások voltak a faiskola működésében az alapítása óta?

A legnagyobb beruházás a faiskola életében kétségkívül a konténertelep megépítése és az automata vezérlésű konzolos öntözőrendszer beüzemelése volt. Akkor épült az irodaépület is, aminek a teljes informatikai felújítását az idén végeztük el. Jelenleg folyamatosan végezzük a konténertelep felújítását.
A generációváltás, valamint a piac átalakulása több változást is hozott a faiskola életében. Mára már megérett a helyzet arra, hogy főállású üzletkötőt alkalmazzunk, aki csak a marketinggel és az értékesítéssel foglalkozik. Rendkívül fontosnak tartom, hogy vevőinket rendszeresen személyesen látogassuk, naprakész honlapot tartsunk fenn és a közösségi médiában is aktívan jelen legyünk. Ezt mi magunk a termesztés és annak irányítása mellet már nem tudjuk elvégezni.

– Mennyiben változott meg a vásárlói kör összetétele az alapítás óta eltelt idő alatt?

A kezdetekkor csak Magyarországra adtunk el, a kilencvenes évektől Romániába és Szlovéniába szállítottunk, majd a határnyitásokkal egyre több országba. Szlovénia most is a legnagyobb piacunk, mind a kis-, mind a nagykereskedelemben, leginkább a közelsége miatt, hiszen a határ 20 km-re van a faiskolától. Az idei évben Németországba és Ausztriába is egyre többet szállítunk, kertépítőknek és árudáknak. Az osztrák piac bővülését egyértelműen a szombathelyi Faiskolai Börzének köszönhetjük. Jelenleg az áru 70-80 százalékát külföldre adjuk el. Magyarországra főleg nagykereskedőknek szállítunk, de nagyobb arányban szeretnénk elérni a hazai árudákat, parképítőket és egy jól összeválogatott faiskolai anyaggal megkínálni őket. Nyílt nap szervezésén is gondolkodunk.

– Mióta ismeri és használja az Osmocote-ot?

Az Osmocote-ot már a konténeres termesztés beindítása, 1999 óta használjuk. Édesapám mindig nagy újító volt, kutatta az újdonságokat külföldi szaklapokban, az interneten is. Kereste azt, hogy mivel lehet lerövidíteni a termesztési időt, növelni a minőséget. Így ismerkedtünk meg az Osmocote-tal.

– Mik a tapasztalatai az Osmocote-tal kapcsolatban? Hogyan segíti Önt a céljai elérésben?

Az árérzékeny növényéknél, cserjéknél, kommerszebb örökzöldeknél a 12-14 hónapos hatástartamú Osmocote Pro-t használjuk, a nagyobb értékű, magasabb minőséget képviselő növényeknél a 8-9 és a 12-14 hónapos Osmocote Exactot. Felülkezelésre az Osmocote Topdresst használjuk. Az Osmocote minősége felől nincs kétség; megbízhatóan tartja azt a hatástartamot, ami rá van írva, szemben a hasonlónak nevezett egyéb termékekkel. Magas a tápanyagtartalma, amit folyamatosan és egyenletesen ad le, a növényeken a hatástartam végén sem tapasztalunk hiánytüneteket. Könnyebbséget is okoz az, hogy egyszeri kijuttatással egészen a tenyészidőszak végéig kellő mennyiségű tápanyaggal láttuk el a növény. Csak túlságosan csapadékos időszakban tápoldatozunk, az Universol Lila és Kék termékekkel. Kertépítő részlegünk a LandscaperPro termékeket használja.

– Milyennek látja a faiskola jövőjét?

Bizakodó vagyok a jövőt illetően. A konténeres szortimentet ésszerűsíteni szeretnénk a piac igényeinek megfelelően. Exkluzívabb növényeket szeretnénk kínálni, mind cserjében, mind örökzöldben. Fiam, Bendegúz kiskamasz kora ót részt vesz a faiskolai munkában, csakúgy, mint annak idején én. 17 éves, jelenleg erdésznek tanul. Ivó lányai még gyerekek, de számítunk rájuk is. Reméljük, hogy egyszer a kertészetet a gyermekeink, hozzánk hasonlón közösen fogják vezetni.